bilgi ara

6 / 311 kategoride 93.524 konu hakkında bilgiler !

hipnoz seansının özellikleri hakkında bilgi hipnoz seansının özellikleri




danışanın ilk kez hipnoz için etkilenmesi neredeyse onun kendisini etkilemesi kadar mühimdir. hatta bu temel olmamasına karşın çevredeki uyarıcılar minumum derecede olmalıdır. şahsı hipnotik transa teşvik için hipnozun doğasını rahatça açıklayabilirim. kişinin hipnoz hakkındaki her yanlış bilgisinden kişiyi arındırmak lazımdır. danışanların çoğu hipnoz seansı anında şuurlarının kaybolacağını sanırlar. bu yanlış bir düşüncedir. onlar açıkça şaşkınlık, dalgınlık, ofis gürültüsü veya buna benzer şeylerin dışında olacaklar, bunları algılamayacaklar fakat onlar trans esnasında neler olduğunu bir biçimde bileceklerdir.
kullanılan konuşma dili hastanın idrak alanı içinde olmalıdır. şayet danışana yararlı olacaksa, onu rahat ettirecekse veya hastalığın nedenini öğrenmede yardımcı olacaksa kullandığımız dil şaşmaz bir tarzda olmalıdır. kişinin psikolojik yapısını, şahsi kalıbını, fiziksel ve zihin istidadını anlamak çok mühimdir. düşüncelililik , nezaket ve saygı zorunludur. tıpkı zamanda ona, onunla birlikte çalışmadan ne beklenildi konusunda bilgi verilmelidir.
hipnoz olan kişinin, hipnoz olmayı kabul etmediği müddetçe olası olmayan ve oluşmayan bir fenomendir. hipnoz, danışan ile hipnoterapist arasında olan ortak bir çalışmadır. hipnozun amacı; kişinin kendisini şahsi olarak kontrol etme kapasitesinin yükselmesi ve danışanı daha fazla hipnoterapiste bağlamamaktır. hipnozun derinliğini artırarak ilerlemeyi temin etmek için belirli bir dereceye kadar anksiyete gereklidir; dolayısıyla bütün danışanlardaki anksiyeteyi dağıtmaya hipnoz anında teşebbüs etmeyerek, bu durumun normal ve lazım olduğunu kabul ederiz.
danışanların çoğu, bilhassa hipnoterapiyi talep ederek ona başvururlar. diğer bir grup ta farklı ve yeni şeylere olan ilgilerinden dolayı hipnoza başvururlar. bunların son ümidi olarak başarı gösteremeyen da olsa bir kaç kez hipnoz görüşmesi denenir. hipnoz için herkes ideal bir aday değildir. deneme hedefli gelen bu gruptakilerin çoğu, yararlı bir biçimde hipnotik tedaviden fayda görecek kişiler değillerdir. genellikle ilk görüşme anında danışanın hipnoterapiyi istemesinin spesifik nedenini; danışan bilinçli ve kasti olarak gizli tutmuş olsa bile siz gerçek sebebi belirleyebilirsiniz. danışan o esnada kurtulmayı umduğu psikolojik problemlere sahiptir; fakat danışan bu sorunları tartışmayı gönülsüz kabul eder. bu taktirde kendisi için daha az önemli bazı durumlar için hipnoterapiyi ister.
hipnoz kişiler arası ilişkinin bir sonucudur. hipnoz yapabilme kabiliyeti ve hipnoza ulaşmak hipnotizörün yeteneğiyle direkt orantılıdır. şayet danışan başarılmasını diliyorsa genellikle bu durumlarda hipnoz daha başarı gösterendir.
hipnoz hakkındaki sorular hastadan istenmeli veya rica edip sormasını sağlamalı. ön hazırlık sohbetine her açık gerginlik ya da rahatsızlıklarında her gayret ya da mücadele için girişim, hastanın psikolojisinde pozitif gelişmeler sağlamalı ya da hastanın durumunu düzeltmeli. yanlış anlamayı ortadan kaldırmak çok mühimdir ve bu tedavinin başlangıcında başarıya ulaşmak için çok faydalıdır. bir seansta tam bir tedavinin başarılabileceğine inanmak çok önemli bir kriterdir. ancak bu nadiren olası olur. danışanların çoğu hipnoz anında derin bir biçimde bilinçsiz bir taktirde kalacağını zanneder. bu şekilde yanlış anlamalar bir liste durumunda uzatılabilir.

seansın sona erdirilmesi

bu noktanın itinalı olmamasına karşın transtan çıkmanın tamamen sizin kontrolünüzde olmadığının, (önemli olan) hatırlanması gereken öğe olduğuna inanırım. pekçok test kitabı kişilerin hipnozun normal seyrinde hemen hipnozdan çıkması gerektiğini vurgular ki bu her olay için gerçekleştirilemez. şayet hipnozdan çıktıktan sonra sorulsa pekçok kişi canlı bir biçimde hipnozun trans durumunu ayrıntılı bir biçimde hatırlayabilir. şayet onlara soru sormaya 15-20 dakika gecikirseniz muhtemelen onların hatırlamalarında daha çok bir karışıklık ve çarpaşıklık olacaktır. ilk sorulardaki meydana çıkarılacak olan şeyler hasta hipnozda iken yaşamış olduğu şeylerdir ve trans durumu birden bire sona ermez. benzer olaylarda hatırlanmaya çalışılan şeyler genellikle geceye ilişkin olaylardır. danışanın başarı belirten bir biçimde hipnozdan çıkması genellikle hipnozun derinliği tarafından tayin edilir ki; daha derin durumlarda danışanın uyandırılması daha uzun olacaktır.
uyandırma şöyle yapılmalıdır. "10'dan 1'e doğru geriye sayacağım. benim her saymamla birlikte çevresinde olanların daha çok farkında olmaya başlayacaksın. bir sayısında gözlerini açacaksın ve tamamen uyanacaksın, zihnen çok rahat ve zinde olacaksın, kendini çok rahat hissedeceksin ve hoşa gider bir biçimde dinlenmiş olacaksın. şimdi saymaya başlıyorum ve son derece rahat hipnotik durumdan çıkacaksın. 10-9-8-(on-dokuz-sekiz) uyanmaya başlıyorsun. 7-6-5- daha, daha çok uyanıyorsun, 4,3 olabildiğince daha fazla uyanıyorsun. 2 tamamen kendine geleceksin. 1 gözler açık ve tamamen uyandın.
bazı danışanlar bilinçli olarak şunu söylerler. "problemlerim hipnoz anında o kadar az miktardaydı ki, buna bağlı olarak transta kalmayı tercih ederim." "uyanmak istemedim. bu hipnozda başka bir kişi olmak gibi birşey" "o kadar rahat ve huzur içindeydim ki hipnozda kalmaya çalıştım" …vb.
bazı danışanlar yıllardır sahip oldukları tahammül edilmez şikayetleri olan moral çötüntüsü, sancı ya da şiddetli kaşıntılarının trans durumunda kaybolduğunu görürler. hastalar bilerek ya da bilmeyerek trans halini yapılarının müsade ettiği sürece sürdürmeye çalışırlar. bazıları ise gerçekten çekinirler.

sonraki seanslar

sonraki gelişmelerin ilk başında önceki seanslarda ne gibi ilerlemeler olduğu öğrenilir ve hastanın yararına olan farklılıklar kabul edilebilir. danışanın önceki transta farkında olmadığı bazı durumlar açığa çıkabilir. bu davranışdaki önceden sahip olmadığı hareketlerinin amacındaki değişiklik, onun davranışlarını direkt değiştirir. bu bilgiyle birlikte seans akımı için tavsiyeler kararlaştırılabilir. fakat danışanın kabiliyetine bağlı olarak ilerlemez. vakit zaman ilk seanstan sonra direk hipnotik telkinler (tedavi amacıyla verilen) birkaç saat sonra yok olabilir ya da ihtimalen 24 ile 48 saat arasında yok olabilir. fakat her tekrar seanstan sonraki müddet ve tesir olabildiğince uzun sürer ve hastayı hipnotize etmek gittikçe kolaylaşır.
danışan vakit zaman ilk bilinçaltının öğrenilişinde harika dürtülere sahiptir ve sonradan etkili bir biçimde (bilinçaltı olarak) her derin transa girişinde direnç gösterir. bu direnci genellikle danışanın sahip olduğu önemli semptomların savunma değerlerinin kaybedeceği vakit ve onu kaybetmenin etkisinden kendisini korumak için karşı koyacağı vakit oluşur. danışan himaye ettiği şeyin kendisinden, kendisi istemediği halde alınmasından korkuya düşer. bu taktirde hipnoterapist çok dikkatli olmalıdır. danışanın direnç mekanizmalarını analitiik metodlarla iyi keşfetmelidir.



etiketler etiketler [3]

bilgi ara / www.bilgiara.com