ilkbahar : gidilebilir
yaz : tam sezonu
sonbahar : gidilebilir
kış : ideal değil
istanbul'a çok yakın, hayli değişik bir atmosfere sahip tipik bir balıkçı köyünde yemek yiyip, sahilinde dolaşıp, deniz havası almak diliyorsanız, bu kez yolunuz tarihi balıkçı köyü eskihisar'a kadar uzanmalı...
istanbul'un fethinden sonra terhis olan askerlerin yerleştiği köylerden biri olan eskihisar'ın, şimdiki sakinleri de fatih'un zafer kazanmış askerlerinin torunları. bizans ve osmanlı eserli ile bezeli eskihisar, gebze'deki anibal'in mezarı, osman hamdi bey'in müzeevi, mimari dokusu ile adeta açıkhava müzesini andıran bölge, istanbul'un yanıbaşında huzur bulabileceğiniz güzellikler taşıyor.
nasıl gidilir ?
istanbul'a 60 kilometre mesafedeki eskihisar'a, anadolu otoyolu ile gelirseniz, yarım saatlik bir yolunuz var demektir.
çamlıca'dan bayramoğlu - darıca sapağına kadar gittikten sonra, otobandan ayrılıyorsunuz. sapaktan sonra sıkça belirtilen tabelaları takip ederek, eskihisar'a ulaşıyorsunuz. feribot levhalarını izleyerek yolunuza devam ederken, 50 metre kala sola ayrılan yolun sonundaki asfalt toprak giriş, sizi eskihisar'a getirecek.
otopark problemi yok.
kale altı sahil yolunda iki kasis bulunuyor. yavaş geçiniz.
haydarpaşa'dan trenle gebze'ye gelenler, ya minübüs aktarmalı ve 10-15 dakikalık yürüyüşle yine eskihisar'a ulaşabilirler.
nerede kalınır ?
eskihisar, genellikle günübirlik gelinen bir balıkçı köyü.
hafta sonu kalmak için arpalık mevkii sahilinde marina'ya birleşik club atabay çok ideal. 25 odalı, atabay ilaç fabrikası'na ilişkin.
ilaç kadar steril ve temiz olan tesisin yazın havuzu, havuzbarı ve restoranı rağbet görürken, yılboyu sesiz ve sakin oluşu nedeniyle, işadamlarının prestijli konukları ve başta milli takım olmak üzere bazı birinci lig takımlarının deplasmanda tercih ettiği huzurlu bir otel.
bahçesinde itinayla yetiştirilen nadide bitkilerin yer aldığı kütüphaneli, uydu tv yayınlı tesisin, balkonlu, deniz manzaralı, dinlendirici renkler seçilerek döşenmiş odalarında kalabilmek için, önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.
eskihisar'da daha mütavazi konaklama tesisi arayanlar için, sahilde alt katı restoran olan doğuş turistik tesisleri, 13 odasıyla köy içerisinde hizmet veriyor.
ne yenir ?
eskihisar, tipik bir balıkçı köyü olduğu için, lokantalar deniz ürünü ağırlıklı çalışıyor.
antik, doğuş, yüzüncü yıl, kent, gaziantep gibi restoranlarda et ve tavuk bulmak olası.
çamlık'taki gebze belediyesi koru parkı'nda piknik imkanı, yüzüncü yıl restoran'da masanıza gelen mangalda, "kendin pişir kendin ye" imkanınız da var. antik restoran rotary evi, bahçesinde 500 kişilik oturma ünitesiyle, çimler üstüne kurulu masalarında, kaleye ve denize bakarak yemek yiyebilirsiniz. restoranın menüsünde güneyin bütün kebaplarını "piliç"le yapmak gibi bir özellik var. piliç ızgara, piliç adana, piliç urfa gibi çeşitler açık ızgarada önünüzde pişiyor.
club atabay'ın restoranı ise, konuklarınızı eşsiz türk mutfağının eşsiz yemekleriyle doyuracak diğer seçenek...
alışveriş
eskihisar, tatil ya da yalova sahillerinde bulunmakta olan yazlıklarına gitmek için yola çıkan istanbullular'ın çok kullandıkları feribot iskelesinin de bulunduğu bir yer olduğu için, günlük araç ve insan trafiği çok yoğun. burada bilhassa izmit'ten getirilen saray helvası, pişmaniye gibi hediyelik tadları bulabilmek olası.
bölgede bundan başka balık bol bulunduğu için, günlük gezinizin peşinden, sahilde olta balıkçılarının kendi tuttukları balıkları, ideal fiyata alabilirsiniz.
ilginç yerler
eskihisar, konumu nedeniyle feribot iskelesini kullanan binlerce insanın geçiş yerinde olmasına karşın, çok az insanın özelliklerini bildiği bir yer. derhal herkes ya tatil dönüşü acelesi olduğu için ya da bu kez dönüşte "yorgun" olduğu için, güzelliklerini merak etmeden gelip geçtiği bir yer.
buraya ilk kez gidiyorsanız, kesinlikle "neden daha önce gelmedim!" ya da "hah işte, tam bana göre bir yer!" diyeceğinizden eminiz.
konuksever köy halkının yoğun alakası, birbirlerinden lezzetli balık çeşitlerinin bunulduğu restoranları, bizanslılar'dan kalma kalesi ile, tanınmış ressam ve müzecimiz osman hamdi bey'in müze durumuna getirilmiş evi, eskihisar'a damgasını vuruyor. bunun yanısıra arzu ederseniz huzur içerisinde dinlenebileceğiniz seçkin dinlenme tesisleri de var.
eskihisar'da yerleşim düzeni dışarıdan gelen misafirlere göre kurulmuş. bu sebeple gelir düzeyiniz ne olursa olsun, kendinize göre bir yer bulup ailece huzurlu ve güzel bir ortamda dinlenip zaman geçirebiliyorsunuz.
buyrun mendireği
istanbul'dan giderken, feribot iskelesi'ne inerken, soldan girerseniz ve amacınız kısa bir yürüyüşle köyü tanımaksa, buyrun mendireğe! önce deniz fenerine kadar bir uzanın. buradan köyün tümünü bir çırpıda görebiliyorsunuz.
karşınızdaki sahilde "ah ne güzel" dedirten iki ahşap ev var.
beyaz olanı osman hamdi bey'in evi. burada tanınmış ressam ve müzecimizin, "kaplumbağa terbiyecisi" "mimozalı kadın" gibi tabolarının röprodüksiyon koleksiyonu, dolap, konsol, soba, pirinç aplikler gibi birkaç parça eşyası sergileniyor.
1884'de yapılmış 1987'de müze olarak açılmış iki katlı müze evin çevresi, imrendirici güzellikteki balkonlarla çevrili. kapıda ise, osman hamdi bey'in heykeltraş gustave deloye tarafından yapılmış büstü bulunuyor.
müze girişi emekli ve öğrencilere bedava, pazartesi günü kapalı.
osman hamdi bey'e ilişkin olan kahverengi boyalı diğer ahşap atölye - ev ziyarete kapalı. bahçe dinlenmeye müsait. ama keşke bir kafe olsa da diye insan aklından geçiriyor.
fakat üzülmeyin, yol boyu, deniz manzaralı çay bahçeleri ve restoranlarla dolu. sahile paralel arka yolda da lokanta ve kahveler var. bütçenize göre birini seçebilirsiniz. marketler, büfeler ve köfteciler daha ziyade çamlık mevkii'nde.
kuş seslerinin yoğun olarak bulunduğu bölge de piknik yapmak isteyenlerin uğrak yeri. çocuklar oyun parkı istiyorlarsa o da var. sahildeki parkta salıncaklar ve kaydıraklar var.
balık bol
canınız balık tutmak diliyorsa, iki seçenek var. iskele tarafından girişte, yazın şemsiye gibi yapraklanan , ağustos sıcağında, altı çok serin olan 500 yıllık sakız ağacının yanındaki sandalcı mahmut'tan veya kale eteğindeki diğer sandalcılardan da saatlik olarak motorlu ya da motorsuz tekne kiralayabilirsiniz.
denize açıldıysanız ve rüzgar varsa 30 kulaca çapa atın. ama biliyorsunuz çapa ipi balığı keser. rüzgar yoksa, kürekte durun ve toplayın balıkları. istavrit, izmarit, mezgit, çinekop bölgenin balık türleri. esasında karşı kıyı, topçular, hhendek, karamürsel tarafından balık daha bol. galiba körfez de temizleniyor.
balık tutamazsanız eskihisar'ı denizden seyredin. burada bir miktar da kürek çekebilirsiniz. maksat spor olsun.
ikinci seçenek mendirek. kayalıklardan sallayın oltanızı. ve rastgele!
çevre gezilerine meraklı olanlar çamlık mevkiinde yürüyüş yapabilirler. burası çam ağaçlarının rakı kokusuna karıştığı bölge.
kuş sesleri sizi yalnız brakmıyor.
daha yukarılarda osman hamdi bey'in mezarı bulunuyor. etrafı demir çevrili mezarın başında iki selçuklu taşı var. palmiye dizili sahil, şaşırtıcı şekildeki anıt selvi ağaçları, ahşap evleri, görülesi güzellikteki diğer gezi yerleri. koru parkı açık kapalı çay bahçesi ve temiz kahveler, yorgunluk atabileceğiniz mekanlar.
tarihi kale
sıra geldi bizanslılar'dan kaldığını söylediğimiz tarihi kaleye. kaleyi bir ara osmanlılar'da kullanmış. muhteşem kalenin çevresini araçla ya da yürüyerek gezebiliyorsunuz. kalenin içini de gezmek olası.
telefonlar
club atabay
sefer kaya
(kulüp müdürü)
tel : 0262 655 58 54
tel : 0262 655 56 16
doğuş turistik tesisleri
tel : 0262 655 64 10
antik restoran
tel : 0262 655 63 94